joi, 23 septembrie 2010

Act Venetian: Toate drumurile duc la Venetia

Toate drumurile duc catre Venetia! La concluzia asta am ajuns dupa ce am vizitat 4 zile acest oras neschimbat de-a lungul secolelor.

Cand spun ca toate drumurile duc la Venetia ma refer, la faptul ca, acest oras gazduieste zilnic de 10 ori mai multi turisti decat locuitori nativi ai acestei insule. Mai multa diversitate de straini, intr-un oras, nu am mai vazut nicaieri in lume, precum in Venetia.

Am vazut chinezi cu duiumul, ceea ce mi-a demonstrat ca, in China, totul e bine si incetul cu incetul, vor devenii turistii cei mai fideli, de care Europa se va bucura in urmatorii 10 ani.

Am vazut grupuri mari de japonezi, usor de recunoscut, datorita obiceiurilor lor, prea bine cunoscute, de a face poze la orice li se iveste in cale.

Am auzit rusa, vorbindu-se, pe ici, pe colo. Modest, dar de remarcat, totusi.

Am auzit, clar, engleza cu accent australian si noua-zeelandez. Ba mai mult, am fost felicitat pe strada, de catre un noua-zeelandez, care mi-a vazut pe fasul de ploaie, insemnul echipei nationale de rugby al Noii Zeelande, All Blacks.

Am auzit si nelipsita americana, vorbita aproape la tot pasul, ceea ce mi-a aratat ca, desi America sufera usor de o criza de astm la plamanii economici, americanii, tot au bani de prea-cunoscuta "world vacation" facuta o data pe an, fiind una din "must do it"-urile celebrului "The American Dream".

Am vazut foarte multi, indieni, desigur din India, si nu de-ai nostri, desi personal, n-as putea sa-i diferientiez, atata doar ca cei din urma, se imbraca prost, semn al uitarii portului lor, odinioara, national si nu apartin niciunei tari, in adevaratul sens al cuvantului. Si parca, aud, strigate si injuraturi, si de aceea voi incerca sa justific, cat mai mult afirmatia; conationalii nostrii, indieni, mereu afirma, ca in Romania, nu pot trai, mereu spun ca sunt rromi si nu romani, atunci cand vine vorba de drepturi, insa isi aduc aminte foarte repede, ca sunt romani, atunci, cand sunt deportati pe bani...back to Romania, manca-ti-as...

Ma intorc la indienii, din India, ca sa-mi pot terminat ideea; conluzia, pe care o trag, dupa ce am vazut un numar foarte mare de indieni, este ca India, va devenii o putere mondiala de luat in serios.

Si nu in ultimul rand, foarte multi romani si moldoveni, atat la munca in Venetia, cat si ca turisti iubitori de frumos (arta, pictura,sculptura, arhitectura), sau insetati de cunoasterea istoriei Europei (ce-i drept in numar mai mic), sau ca perechi de amorezi aflati fie in luna de miere, fie intr-un weekend romantic venetian, sau ca dorobantieri, dornici, sa vada cat de repede se pot consuma banii din portofel si de pe card, dupa un mic shopping terapie la nu mai mult de 3-4 magazine.

Si cu ocazia asta am inteles, ca romanul, se plange statului ca nu-i ajung banii, ca e nasol pe timp de criza, ca e urat sa n-ai bani de trecut strada, ca e mai bine sa suferi de foame 3 luni, daca reuseste sa bage un weekend la Venetia, doar asa... ca "sa moara dusmanii de ciuda". Si atunci, ii dau dreptate, desi, nu-mi place, lui Basescu, atunci cand spune, ca suntem, majoritatea, niste intretinuti sociali, insa adaug, ca este vorba doar de zona obligatiilor cetatenesti, a muncitului pentru comunitate, sau macar a respectarii acesteia, si nu ma refer la pensii, salarii si deduceri, acelor persoane care o/le merita pe deplin. "O lege, nu este dreapta, daca nemultumeste pe toata lumea" tin sa rectific, afirmatiile trecute ale dl. presedinte. Cu toate astea, de ce ne plangem, daca de la distractii, plimbari si vizitat de tari straine nu ne abtinem.

Cam aceasta e harta "de la civilita veneziana", multa si diversa, cu bune si cu rele, insa cu o regula de aur: una din dorintele de implinit ale oricarui om, este sa mearga cel putin o data, in viata lui, la Venetia.